Document de consens per a la prevenció, valoració i detecció de les disfuncions del sòl pelvià
L'Associació Catalana de Llevadores edita aquesta monografia que té com a objectiu principal servir de guia per a la posta en marxa d'una acció preventiva del problema del sòl pelvià durant l’embaràs i el postpart.
La incontinència urinària (IU) és una patologia molt prevalent en la població i dos terços de les persones que reconeixen tenir IU tenen símptomes moderats, greus o molt greus. La gravetat dels símptomes augmenta amb l’edat, tant en homes com en dones. La prevalença global d'IU és 3 cops superior en les dones que en els homes.
Les disfuncions del sòl pèlvià, com per exemple la incontinència urinària, són problemes de salut freqüentment ocultats que deterioren la qualitat de vida, limiten l’autonomia i repercuteixen en l’àmbit psicosocial, laboral, afectiu i sexual de la dona. A més, incrementen l’ús de recursos sociosanitaris i familiars, cosa que comporta una gran despesa econòmica.
La reeducació dels músculs del sòl pelvià és una intervenció eficaç de baix risc que pot reduir significativament la incontinència. Perquè sigui eficaç la persona ha de tenir la capacitat de contraure els músculs de manera correcta i complir amb un règim específic d’exercicis. La llevadora és el/la professional de la salut que està més a prop de la dona durant tot l'embaràs i en el postpart i el seu paper és clau per posar en marxa qualsevol estratègia preventiva i de tractament de les disfuncions del sòl pelvià. Per tant, considerant que tenim dades pròpies suficients com per afirmar que a Catalunya la dimensió del problema és considerable, sembla doncs recomanable establir, en la mida que sigui possible, estratègies preventives basades en aquestes dades.
Aquest document ha estat elaborat per un grup de llevadores que treballen en els ASSIR i que han participat de forma activa en l’estudi de cohorts en primípares que va dur a terme el Grup de Recerca del Sòl Pelvià (GRESP).