Setmana Mundial de la Lactància Materna 2023

1-7 AGOST 2023 – #SMLM2023

Aquest any la WORLD ALLIANCE for BREASTFEEDING ACTION (WABA) es focalitza en la promoció d’unes condicions laborals favorables i la conciliació familiar donant suport a la coresponsabilitat i la repartició de les cures i tasques domèstiques

FACILITANT LA LACTANCIA MATERNA, CREANT DIFERÈNCIA PER A LES MARES TREBALLADORES

wbw2023 logoOBJECTIUS
1. Protegir unes condicions equitatives en les polítiques i condicions de treball sense discriminació de gènere.
2. Promoure normes, valors i pràctiques socials facilitadores de la criança. 3. Suport a lleis i polítiques amb equitat de gènere en tots els àmbits.

XiFRES I FETS
● Cada mes adicional a la baixa laboral per maternitat disminueix la ràtio de mortalitat infantil en un 13%.
● Globalment, més de 800 milions de dones treballadores encara no tenen una adequada protecció de la maternitat, i la tasa d’homes amb baixa per paternitat és baixa.
● Només aconseguirem una igualtat total per a les dones en el món laboral si els homes assumeixen la seva part de responsabilitat en les cures i les tasques domèstiques.
● Les dones romandran més temps en el lloc de treball si troben facilitats per lactar i conciliar.
● La conciliació laboral continua sent el principal motiu per a no donar el pit o destetar abans del recomanat.
● Les dones necessiten un temps adequat i recolzament per a lactar. Les dones amb menys de 3 mesos de baixa laboral per maternitat refereixen donar el pit menys temps que aquelles que tenen baixes més llargues.
● Caldria que els centres de treball tinguessin un lloc adequat i adaptat per a donar el pit o extreure llet. Només 42 països tenen per llei oferir-lo.
● Protegir, promoure i recolzar la LM disminueix les desigualtats que obstaculitzen el desenvolupament sostenible.

Descarregar document...

http://www.worldbreastfeedingweek.org

 

Dia Internacional de la Llevadora 2023

5 maig 2023Un any més celebrem el dia internacional de la LLEVADORA i com cada any hem de felicitar-nos per continuar acompanyant a les dones en totes les etapes de la seva vida sexual i reproductiva, respectant i vetllant pels seus drets com s'ha anat fent al llarg dels segles.

Aquesta vegada és especial, atès que és el primer any que ho celebrem en situació de normalitat després de la pandèmia per la Covid-19, amb la satisfacció de la feina ben feta en situacions que mai hauríem imaginat, tornant-nos a reunir i compartir.

L'EMPENTA i RESILIÈNCIA són unes de les molts senyals d'identitat de la llevadora, sempre amb ganes de seguir avançant, innovant, amb una gran capacitat d'adaptació per oferir una atenció integral a les dones, als seus fills i parelles i de ser referent en la salut sexual i reproductiva de la societat.

Estem vivint temps convulsos i la manca de llevadores a Catalunya, a Espanya i al món és generalitzada. Les seves repercussions pel que fa a la població poden ser devastadores com ja alerten el Fons de Població de les Nacions Unides, la International Confederation of Midwives i l'Organització Mundial de la Salut.

La manca de llevadores a Espanya provoca inequitat en l'accés de les dones a rebre una atenció integral en salut sexual i reproductiva i, d'altra banda, dificulta el desenvolupament de les competències de les llevadores repercutint en la població.

A Catalunya, la nostra realitat és diferent, tenim la sort de ser la comunitat autònoma on les llevadores tenim més competències desenvolupades, gràcies a l'esforç de les nostres companyes de generacions anteriors que van treballar des de les institucions, universitats i en l'àmbit assistencial per ubicar a la llevadora com un membre reconegut dintre del sistema sanitari, tant en l’Atenció Primària com l’Hospitalari. Però l'escassetat de llevadores, pot repercutir en el manteniment de les nostres competències, que tant ha costat desenvolupar.

Aquesta situació ens ha posat en alerta i ha fet que de forma espontània les llevadores catalanes s'organitzin aconseguint que aquesta "empenta" hagi traspassat a altres comunitats autònomes.

Ara toca canalitzar les nostres forces treballant des dels diferents àmbits. Per la qual cosa, més que mai necessitem un col·lectiu cohesionat i fort per poder tenir la màxima influència davant les institucions i poder defensar a la nostra professió.

EMPENYEM JUNTES!! 

Descarrega’t el manifest...

Comunicat de la Junta de l'ACL arran del tancament provisional del Centre de Naixements de Martorell

7 gener 2023

Benvolgudes associades i associats,

Arran de la trista notícia del tancament provisional del Centre de Naixements de Martorell, ens posem en contacte amb vosaltres per informar-vos que la Junta de l'Associació Catalana de Llevadores ens reunirem en sessió extraordinària durant el decurs d'aquesta setmana vinent.

Considerem que és inadmissible que, per una banda, un Centre pioner com aquest hagi de tancar les seves portes deixant sense l'atenció de qualitat que venia dispensant des de fa anys a les dones catalanes, i, per l'altra, que es justifiqui aquesta mesura per la manca de Llevadores. Considerem que la problemàtica que ha generat el tancament no és la cerca improductiva de professionals, sinó la dimissió de llevadores que el Centre pateix des del mes d'octubre de 2022.

Per això la nostra intenció és fomentar les reunions necessàries entre agents socials, polítics i institucionals perquè a la major brevetat possible tornin a obrir les seves instal·lacions en les millors condicions de seguretat i qualitat en l'atenció a les dones i les millors condicions laborals i de respecte per la professió que es mereixen les llevadores que acompanyen les dones, persones i famílies usuàries del Centre.Estimadas asociadas y asociados,

A raíz de la triste noticia del cierre provisional del Centro de Nacimientos de Martorell, nos ponemos en contacto con vosotras/os para informaros que la Junta de la Associació Catalana de Llevadores nos reuniremos en sesión extraordinaria durante el decurso de esta pròxima semana.

Consideramos que es inadmisible que, por un lado, un Centro pionero como este tenga que cerrar sus puertas dejando sin la atención de calidad que venía dispensando desde hace años a las mujeres catalanas, y, por otro, que se justifique esta medida por la carencia de matronas. Consideramos que la problemática que ha generado el cierre no es la búsqueda improductiva de profesionales, sino la dimisión de matronas que el Centro sufre desde el mes de octubre de 2022.

Por eso nuestra intención es fomentar las reuniones necesarias entre agentes sociales, políticos e institucionales para que, en la mayor brevedad posible vuelvan a abrir sus instalaciones en las mejores condiciones de seguridad y calidad en la atención a las mujeres y las mejores condiciones laborales y de respeto por la profesión que se merecen las matronas que acompañan las mujeres, personas y familias usuarias del Centro.

Cordialment, Junta de l’ACL

 

Posicionament de l'ACL en resposta al comunicat emès per l’Organització Mèdica Col·legial d'Espanya

19 JULIOL 2021

VO ACL web

L'Associació Catalana de Llevadores vol mostrar el seu desacord en resposta al comunicat emès per l’Organització Mèdica Col·legial d'Espanya i volem manifestar que:

Som una associació professional que estem compromeses amb els drets de les dones i en contra de totes les formes de violència exercides cap a elles.

Que la violència obstètrica és un problema estructural de la societat, i que fou acceptada per l’OMS en la seva declaració per eradicar-la el 2014(1). I el Parlament de Catalunya en la Llei 17/2020, del 22 de desembre de modificació de la llei 5/2008(2), del dret de les dones a eradicar la violència masclista, en l’article 4, inclou la violència obstètrica com a una forma de violència masclista, i que resta redactat de la manera següent:

L'ACL rebutja la discriminació i violència contra les dones migrades i les dones refugiades

PROU DISCRIMINACIÓ I VIOLÈNCIA CONTRA DONES MIGRADES I DONES REFUGIADES!
Dones invisibilitzades i violències invisibles


L’Associació Catalana de Llevadores com a membre del Consell Nacional de les Dones de Catalunya
REBUTJA la discriminació i violència contra les dones migrades i les dones refugiades. Gran part de les dones migrades i de les dones refugiades són exposades a riscos, explotacions i violències derivades de circumstàncies més greus que els homes, per ser –en la seva majoria– dones joves, soles i pobres. El fet de viure en un altre país pot generar una condició d’aïllament i una situació de discriminació que provoquen major vulnerabilitat. Moltes de les dones migrades i de les dones refugiades, a més, són víctimes de la violència estructural ocupant les posicions més baixes en l’ordre socioeconòmic degut a l’efecte de la intersecció entre gènere, procedència, classe social i situació administrativa. També s’uneixen a aquest complex teixit de condicions, discriminacions que tenen a veure amb la interpretació religiosa, les pràctiques culturals, les creences i les actituds masclistes. Tot això es manifesta en la invisibilitat social, en la precarietat i la desprotecció laboral, la invisibilitat de les tasques realitzades a les llars i de cura (activitat ocupada majoritàriament per aquestes dones) així com la falta d’oportunitats per accedir a treballs més qualificats, de responsabilitat i amb major remuneració.

.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per comprendre el comportament dels usuaris i millorar la seva experiència al nostre portal. Pots canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies. Si continues utilitzant aquest lloc assumirem que estàs d'acord.