Manifest de suport de l’ACL a les Llevadores de Madrid

24 MAIG 2024

L’ACL vol manifestar el seu suport al col·lectiu professional de llevadores de Madrid, la professionalitat i competències de les quals han estat qüestionades recentment en diverses xarxes socials i plataformes.

La desinformació generada per aquestes fonts està provocant un judici mediàtic que confon la població.

L'ACL considera necessari donar suport al col·lectiu de llevadores de Madrid amb els següents punts:
1. La Llevadora a España és una professional de la Salut que ha de cursar els seus estudis a la Universitat i que té reconegudes les seves funcions i competències a nivell internacional en relació amb la Salut Sexual i Reproductiva, que inclou l'assessorament i suport en tots els aspectes relacionats amb la Lactància Materna. (Real decreto 1837/2008 de 8 de novembre i Real decreto 581/2017 de 9 de juny, que recullen la Directiva Europea 2013/55/UE, en relació al marc competencial de les llevadores).
2. Entre altres lleis, la Llei d'Ordenació de les Professions Sanitàries (Llei 44/2003) inclou com a competències de les Infermeres i Llevadores la possibilitat de realitzar “cirurgia menor ambulatòria” (on se circumscriu la frenotomia) i la majoria de Comunitats Autònomes reconeixen a aquestes professionals la realització de procediments quirúrgics de curta durada, sense anestèsia local i amb mínim risc de complicacions postquirúrgiques.
3. Les Llevadores que realitzen la tècnica de frenotomia, tenen formació específica que les habilita per a això, segueixen protocols d'actuació d'acord amb la millor evidència científica i, abans de realitzar la tècnica, lliuren un Consentiment Informat als seus clients/pacients en el qual s'explica el procediment i s'indiquen les possibles complicacions que puguin sorgir. Mai es realitza la tècnica sense la prèvia comprensió i signatura del document per les parts interessades.

Des de l’ACL denunciem el judici mediàtic que està patint el nostre col·lectiu, així com les declaracions ofensives i el linxament que estan patint les nostres companyes, i sol·licitem que es respecti la seva presumpció d'innocència si finalment s'obre un procés judicial.

Associació Catalana de Llevadores
24 maig 2024

 Descarregar document...

Dia Internacional de la LLEVADORA 2024

5 MAIG 2024

Feliç dia Llevadora!!!

Enguany celebrem el Dia Internacional de la Llevadora amb una reflexió profunda sobre la nostra força i resiliència. Al llarg dels segles, hem estat una figura indispensable en l'acompanyament de les dones en totes les etapes de la seva vida. Hem defensat els seus drets i garantit una atenció integral, tot demostrant una empenta i una capacitat de superació que ens defineixen com a professionals.

Malgrat els temps convulsos que vivim, continuem endavant amb determinació, innovant i adaptant-nos a les necessitats d’una societat en constant canvi. Com a llevadores, continuem sent referents en la salut sexual i reproductiva, compromeses amb la nostra tasca i amb la millora contínua de la qualitat de vida de les dones i les seves famílies.

Tanmateix, ens trobem davant de desafiaments significatius. La manca de professionals en el nostre sector és una realitat que no podem ignorar. Tot i disposar de més competències, la falta de recursos humans pot posar en perill la qualitat de la nostra feina i la prestació dels serveis essencials.

Aquesta realitat ens impulsa a unir-nos com a col·lectiu i treballar des de tots els àmbits per defensar la nostra professió i garantir una atenció de qualitat per a les dones i les seves famílies. És hora de sumar esforços i treballar de manera cohesionada per assolir els nostres objectius. Empenyem juntes!

No podem oblidar els reptes que encara hem de superar. El menysteniment envers la professió, els acords signats i les vagues han generat malestar i incertesa. La falta d'una adequada planificació de recursos humans i les polítiques de fidelització insuficients continuen provocant un dèficit crònic de llevadores, posant en perill projectes importants com els centres de naixement i la cobertura de serveis essencials.

Ara, més que mai, és moment de reivindicar la importància de la nostra professió i de treballar unitàriament per aconseguir els canvis necessaris. Hem de continuar lluitant per una atenció sanitària de qualitat, per garantir el respecte als drets de les dones i per mantenir-nos com una peça clau en la millora de la salut de la societat.

Des de l’ACL, estem avançant cap a un futur amb un projecte ambiciós, tot i que reconeixem que no serà ni immediat ni fàcil. Existeix una visió clara cap a aquest horitzó amb la participació activa de les llevadores, i és essencial que mantinguem la unitat en aquest camí.

Juntes, podem fer-ho possible. Avui celebrem la nostra empenta, la nostra resiliència i la nostra dedicació.

Felicitats a totes les llevadores en aquest Dia Internacional de la professió més bonica del món!

5 maig 2024

Descarregar el manifest...

El CCIIC i l'ACL demanen a la RAE que elimini del diccionari el terme 'doula' com a sinònim de llevadora

5 DESEMBRE 2023

La Comissió de Llevadores del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i l'Associació Catalana de Llevadores (ACL) han dirigit avui un comunicat conjunt en el qual demanen a la Real Academia Española (RAE) que es procedeixi a la revisió de la definició de la paraula 'doula', així com la retirada de la seva accepció com a sinònima de"doula – 1. f. Persona, generalmente mujer, capacitada para prestar asistencia, orientación y apoyo emocional a una mujer durante el embarazo, el parto y el posparto. / Sin.: comadrón, matrón, matrono, partero, comadre."– que figura en el Diccionario de la lengua española.

Setmana Mundial de la Lactància Materna 2023

1-7 AGOST 2023 – #SMLM2023

Aquest any la WORLD ALLIANCE for BREASTFEEDING ACTION (WABA) es focalitza en la promoció d’unes condicions laborals favorables i la conciliació familiar donant suport a la coresponsabilitat i la repartició de les cures i tasques domèstiques

FACILITANT LA LACTANCIA MATERNA, CREANT DIFERÈNCIA PER A LES MARES TREBALLADORES

wbw2023 logoOBJECTIUS
1. Protegir unes condicions equitatives en les polítiques i condicions de treball sense discriminació de gènere.
2. Promoure normes, valors i pràctiques socials facilitadores de la criança. 3. Suport a lleis i polítiques amb equitat de gènere en tots els àmbits.

XiFRES I FETS
● Cada mes adicional a la baixa laboral per maternitat disminueix la ràtio de mortalitat infantil en un 13%.
● Globalment, més de 800 milions de dones treballadores encara no tenen una adequada protecció de la maternitat, i la tasa d’homes amb baixa per paternitat és baixa.
● Només aconseguirem una igualtat total per a les dones en el món laboral si els homes assumeixen la seva part de responsabilitat en les cures i les tasques domèstiques.
● Les dones romandran més temps en el lloc de treball si troben facilitats per lactar i conciliar.
● La conciliació laboral continua sent el principal motiu per a no donar el pit o destetar abans del recomanat.
● Les dones necessiten un temps adequat i recolzament per a lactar. Les dones amb menys de 3 mesos de baixa laboral per maternitat refereixen donar el pit menys temps que aquelles que tenen baixes més llargues.
● Caldria que els centres de treball tinguessin un lloc adequat i adaptat per a donar el pit o extreure llet. Només 42 països tenen per llei oferir-lo.
● Protegir, promoure i recolzar la LM disminueix les desigualtats que obstaculitzen el desenvolupament sostenible.

Descarregar document...

http://www.worldbreastfeedingweek.org

 

Dia Internacional de la Llevadora 2023

5 maig 2023Un any més celebrem el dia internacional de la LLEVADORA i com cada any hem de felicitar-nos per continuar acompanyant a les dones en totes les etapes de la seva vida sexual i reproductiva, respectant i vetllant pels seus drets com s'ha anat fent al llarg dels segles.

Aquesta vegada és especial, atès que és el primer any que ho celebrem en situació de normalitat després de la pandèmia per la Covid-19, amb la satisfacció de la feina ben feta en situacions que mai hauríem imaginat, tornant-nos a reunir i compartir.

L'EMPENTA i RESILIÈNCIA són unes de les molts senyals d'identitat de la llevadora, sempre amb ganes de seguir avançant, innovant, amb una gran capacitat d'adaptació per oferir una atenció integral a les dones, als seus fills i parelles i de ser referent en la salut sexual i reproductiva de la societat.

Estem vivint temps convulsos i la manca de llevadores a Catalunya, a Espanya i al món és generalitzada. Les seves repercussions pel que fa a la població poden ser devastadores com ja alerten el Fons de Població de les Nacions Unides, la International Confederation of Midwives i l'Organització Mundial de la Salut.

La manca de llevadores a Espanya provoca inequitat en l'accés de les dones a rebre una atenció integral en salut sexual i reproductiva i, d'altra banda, dificulta el desenvolupament de les competències de les llevadores repercutint en la població.

A Catalunya, la nostra realitat és diferent, tenim la sort de ser la comunitat autònoma on les llevadores tenim més competències desenvolupades, gràcies a l'esforç de les nostres companyes de generacions anteriors que van treballar des de les institucions, universitats i en l'àmbit assistencial per ubicar a la llevadora com un membre reconegut dintre del sistema sanitari, tant en l’Atenció Primària com l’Hospitalari. Però l'escassetat de llevadores, pot repercutir en el manteniment de les nostres competències, que tant ha costat desenvolupar.

Aquesta situació ens ha posat en alerta i ha fet que de forma espontània les llevadores catalanes s'organitzin aconseguint que aquesta "empenta" hagi traspassat a altres comunitats autònomes.

Ara toca canalitzar les nostres forces treballant des dels diferents àmbits. Per la qual cosa, més que mai necessitem un col·lectiu cohesionat i fort per poder tenir la màxima influència davant les institucions i poder defensar a la nostra professió.

EMPENYEM JUNTES!! 

Descarrega’t el manifest...

.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per comprendre el comportament dels usuaris i millorar la seva experiència al nostre portal. Pots canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies. Si continues utilitzant aquest lloc assumirem que estàs d'acord.