Néixer després de la pèrdua: els nadons arc de Sant Martí

CRIATURES, 14 octubre 2023

Article dolLa nostra companya, Clara García Terol, coordinadora del Grup de Treball en Dol Perinatal de l'ACL, parla sobre dol perinatal en aquest reportatge del magazin CRIATURES.
...“Les dones que han patit una pèrdua gestacional solen viure un nou embaràs amb molta por i incertesa. La por és sobretot “per si passa el mateix novament, tant si se sap quina en va ser la causa com si no”. La sensació de desconeixement, de confiança plena i cega en els controls de l’embaràs, “així com la innocència de pensar que aquestes coses no passen si fas tot el que recomanen professionals sanitaris ja no hi és”.”

Un article d'Esther Escolán

Podeu llegir l’article sencer:
https://criatures.ara.cat/embaras/neixer-despres-perdua-nadons-arc-sant-marti_130_4823576.html

'Ai mare’: Qui vol ser llevadora?

'Ai mare', Vilaweb, 24 juliol 2023

MVCambredo aimareMariví Cambredó, presidenta de l'ACL, parla de quines feines fa una llevadora, quina importància té en l’acompanyament materno-infantil i en l’assessorament a la salut sexual i reproductiva… Com ha evolucionat aquest ofici durant les darreres dècades. També, per què actualment falten llevadores i què s’hi pot fer per revertir-ho, tenint en compte com pot afectar aquesta manca de relleu.

Podeu escoltar el podcast: 
https://www.vilaweb.cat/podcast/ai-mare-qui-vol-ser-llevadora/

Llum al final del túnel: la història d'una pèrdua gestacional

Diari de Barcelona, 9 juny 2023

dolperinatal DBLa nostra companya, Clara García Terol, coordinadora del Grup de Treball en Dol Perinatal de l'ACL, parla sobre dol perinatal en aquest reportatge del Diari de Barcelona.
...“a Catalunya s'ha fet molta feina" ..."Comparant, més que a la resta de l’estat espanyol, però menys que en altres països”.

No obstant això, assenyala que s’ha comès un error important: pensar que el dol gestacional és proporcional a les setmanes de gestació. "Encara ens basem molt en aquesta premissa”


Un article d'Agustina González Krämer

Podeu llegir l’article sencer:
https://www.diaridebarcelona.cat/w/llum-al-final-tunel-historia-perdua-gestacional

Reivindiquen més LLEVADORES per a garantir la salut de les dones

Diari de Girona, 9 març 2023

Notícies DG"L’Associació Catalana de Llevadores va publicar ahir un vídeo en què mostraven preocupació per la manca de professionals per a poder garantir la salut de les dones i reclamen que se’n contractin més. Tot i que la reivindicació es va emmarcar en el Dia de la Dona, es tracta d’una queixa històrica..." "

...A més, afegeixen que hi ha centres que no poden cobrir les places de llevadora i recorren a professionals «no especialitzats i amb manca de coneixements de llevadoria i amb el risc que això suposa»."...

..."Des de l’Associació Catalana de Llevadores s’han denunciat aquestes situacions sense èxit. Alerten que això podria repercutir en l’atenció i la qualitat d’atenció a les dones i criatures i a la salut sexual i reproductiva. És per això que l’Associació Catalana de Llevadores ha informat a Salut d’aquesta situació i admeten haver fet una proposta per tal d’abordar el problema sense obtenir cap resposta...."

Un article de Laura Teixidor pel Diari de Girona

Podeu llegir l’article sencer:
https://www.diaridegirona.cat/comarques/2023/03/09/reivindiquen-mes-llevadores-per-garantir-84324121.html

Preocupant manca de llevadores a Catalunya

COPE Catalunya, Notícies, 01 març 2023

Mª Victòria Cambredó, presidenta de l’ACL, entrevistada a les notícies del migdia de la COPE Catalunya per Carlos Losada, parlant, de nou, sobre la situació crítica per la MANCA DE LLEVADORES...

“Si no es posen mesures, si que hi hauran problemes perquè l’oferta es deficitària, hi ha una bretxa de 10 anys, des del 87 al 96 no van sortir llevadores, pel canvi en el sistema educatiu i això ens ho trobarem ara, quan comencin a jubilar-se les últimes promocions del sistema antic que va acabar al 87”

La manca de personal en aquest àmbit sanitari és generalitzat, tant a Catalunya com a la resta d'Espanya, i les llevadores es queixen de la reducció de places de formació en els darrers anys. A Catalunya la situació és especialment greu a les terres de l'Ebre. Les xifres són preocupants: a dia d'avui a Catalunya hi ha 1.480 professionals i 711 es jubilen abans del 2026.

Accés gratuït als anticonceptius de llarga durada, com el DIU

27 febrer 2023

NotíciesMés de 600.000 persones tindran accés gratuït als anticonceptius de llarga durada. En concret, es preveu facilitar gratuïtament l’accés al dispositiu intrauterí (DIU) de coure i a l’implant subdèrmic a:
• Dones i persones gestants de fins a 29 anys.
• Persones que hagin realitzat una interrupció voluntària de l’embaràs.
• Persones que es trobin en situació de vulnerabilitat, ja sigui per causes socioeconòmiques o per situacions de violència masclista.

Aquesta mesura forma part del Pla de millora de l’accés als mètodes anticonceptius de llarga durada i té l’objectiu d’assolir l’accés universal a aquesta mena d’anticonceptius en els propers 4 anys. S’emmarca en el desplegament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius i s’ha elaborat amb la participació de la Societat Catalana de Ginecologia i Obstetrícia i de la Societat Catalana de Contracepció, juntament amb l’Associació Catalana de Llevadores.

Manquen Llevadores. Lucía Burgos a RAC1

RAC1, Via lliure Diumenge 2023-02-26 08:00

Lucía Burgos, tresorera de l'ACL, al programa de notícies Via Lliure de RAC1, posant de manifest la situació que estem vivint per la manca de llevadores...

"En alguna guàrdia en concret han hagut de derivar les parteres a un altre centre perquè no han pogut cobrir la guàrdia per la falta de llevadores i una cosa encara més greu, és cobrir aquesta absència de llevadores per un professional no qualificat, i això encara és més greu".

La podeu escoltar (minut 46:50):
https://www.rac1.cat/a-la-carta/detail/9b7e269d-9b4f-47bc-9ae4-029ade34b525

El 21% dels parts en hospitals privats són cesàries programades, el triple que al sistema públic

La Vanguardia, 5 febrer 2023

Notícies 1Gràcia Coll en una entrevista per a la Vanguàrdia...

“L’ACL es un societat científica i com a tal, fa recomanacions i treballa amb protocols basats en la millor evidència científica. Constantment elaborem, consensuadament, amb obstetres, pediatres i amb el Departament de Salut quines son les línies d’actuació per millorar la salut maternofetal, i excloure les pràctiques que no aporten valor. Evidentment, ens preocupa aquest augment de cesàries i col·laborem, amb la SCOG per trobar la manera de poder trobar una classificació que sigui útil i que s’adapti a la població i als canvis socials. Com a societat científica ens adherim a les recomanacions de l’OMS sobre els drets de la dona embarassada.”

Podeu llegir tota l’entrevista a:
https://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20230205/8734017/21-dels-parts-hospitals-privats-son-cesaries-programades-triple-sistema-public.html

Crit d'alerta de les llevadores catalanes

L'Informatiu, RTVE, 19 febrer 2023

TVE Mariví2
Mª Victòria Cambredó, en una entrevista per l'Informatiu de RTVE, adverteix que falta un relleu generacional per assegurar que d'aquí a pocs anys hi hagi prou personal per atendre la demanda d'un servei que és fonamental. Ho atribueix a que és una feina mal remunerada, que està poc reconeguda, i a la poca inversió del Departament de Salut.
Actualment hi ha unes 1.500 llevadores en actiu però en només 5 anys es preveu que es jubilin pràcticament la meitat de les professionals, i d'aquestes baixes segurament només es cobriran el 50% de les places.

Podeu veure l'entrevista:
https://www.rtve.es/play/videos/linformatiu/falten-llevadores-poc-reconeixement/6814727/

Les llevadores de Lleida denuncien falta de personal i que moltes se n'acaben anant

Diari Segre, 23 febrer 2023

Notícies-SegreAida Gabriel, vocal de l’ACL per Lleida, en una entrevista pel Diari Segre, alerta de la manca de llevadores a la província de Lleida.

A la província n’hi ha 71 llevadores. Un total de 41 treballen a l’hospital Arnau, on l’Associació Catalana de Llevadores (ACL) calcula que caldrien unes sis professionals més per poder donar una assistència òptima en totes les seues competències. A l’Atenció Primària n’hi ha 28, i el col·lectiu estima que en necessiten set més. Per tant, a la província en faltarien 13 com a mínim, un 18 per cent del total. L’ICS de Lleida no va donar ahir resposta sobre aquestes dades.

Podeu llegir la notícia sencera...

La dona ha de poder decidir el part que vol

El Punt Avui, 14 febrer 2023

MVCambredo2Entrevista del PuntAvui a Maria Victòria Cambredó, presidenta de l'ACL.

Tothom sap què és una llevadora, però sap realment totes les feines que fa?

"La gent ens ubica amb facilitat en el moment del naixement d’una criatura. Aquesta és una de les nostres principals competències a l’hospital, però ni de bon tros és l’única, va molt més enllà, acompanyem les dones al llarg de tota la seva vida reproductiva."...


Podeu llegir l'entrevista...
https://www.elpuntavui.cat/societat/article/14-salut/2254322-la-dona-ha-de-poder-decidir-el-part-que-vol.html

El Govern posa en marxa un Grup de Treball per abordar la Violència Obstètrica

De Boca a Orella, Ràdio4, 24 gener 2023

Eva Vela, llevadora del Grup de Treball de Violència Obstètrica de l'ACL, i Cristina Martínez, coordinadora dels serveis ASSIR de l'Institut Català de la Salut, ens informen que els esforços no només se centreran en el període de l’embaràs, part i postpart, sinó també en tots els àmbits en què es vulnerin els Drets Sexuals i Reproductius en l’atenció a la salut sexual i reproductiva de totes les persones, i especialment, de les dones.

Podeu escoltar l'entrevista: https://www.rtve.es/play/audios/de-boca-a-orella/violencia-obstetica-ajuntament-barcelona/6784881/

España perderá el 40% de las comadronas en 5 años y no hay reemplazo previsto

El Periódico, 31 gener 2023

Mª Victòria Cambredó, presidenta de l'ACL, posa de manifest la manca de llevadores que hi ha actualment a Catalunya i del risc que la situació vagi en augment als anys següents.

"En Catalunya el problema se agudiza porque entre el 60% y el 70% de las enfermeras que cursan la especialidad en hospitales catalanes proceden de otras comunidades y "muchas se marchan cuando terminan", según Cambredó, lo que dificulta aún más encontrar especialistas disponibles. En 2022 se jubilaron 190 y se formaron 73 residentes, por lo que mediante relevo generacional solo es posible cubrir el 38% de las plazas vacantes."...

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20230131/falta-matronas-jubilacion-parto-82073426

.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per comprendre el comportament dels usuaris i millorar la seva experiència al nostre portal. Pots canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies. Si continues utilitzant aquest lloc assumirem que estàs d'acord.