Alta en el puerperi hospitalari per part de la LLEVADORA

Associació Catalana de Llevadores, juny 2021

El puerperi és el període de temps que transcorre entre el deslliurament fins a que es restableix l’estat fisiològic anterior a l’embaràs. Generalment, aquest procés fisiològic finalitza als 40 dies. Aquest període comporta també una important adaptació per part de la mare-família que afavoreix la instauració de l’alletament matern i el vincle materno-filial. El seguiment i acompanyament durant el puerperi permet un correcta assoliment del benestar físic, psicològic, emocional i social de la dona, de l’infant i de la parella.

Els principals objectius de les cures post natals, consisteixen en mantenir i promoure la salut de la dona i el nadó i fomentar que aquest suport s’estengui en l’àmbit de la família i la comunitat. S’han d’atendre les necessitats de salut física, mental-emocional i social. La durada de l’estada hospitalària només depèn de l’evolució de la mare i el nadó com a binomi.

Disruptors endocrins i embaràs

Associació Catalana de Llevadores, setembre 2018

La guia per a llevadores “DISRUPTORS ENDOCRINS I GESTACIÓ. QUÈ CAL SABER? QUÈ CAL ACONSELLAR?” i el tríptic per a les dones embarassades “EMBARÀS I DISRUPTORS ENDOCRINS. CONSELLS PER PROTEGIR LA MARE I EL NADÓ”, són documents elaborats per tal d’aportar informació als professionals sanitaris i a les futures mares sobre les substàncies d'ús habitual en el dia a dia i que poden tenir efectes perjudicials en el fetus.

Seguint les últimes recomanacions i basant-se en l'evidència científica, l’exposició a cosmètics i als productes de neteja de la llar o el consum d'aliments continguts en determinats recipients pot ocasionar l'acumulació de substàncies en la mare que poden arribar fins al fetus a través de la placenta, ocasionant una resposta alterada de les hormones tant de la mare com del nadó.

A continuació podeu trobar la guia per a llevadores, el tríptic per a les dones embarassades i bibliografia que aporta més pes a aquestes recomanacions.

Guia d'assistència al part a casa

El massatge perineal
maig 2018

L’Associació de Llevadores de Part a Casa de Catalunya (ALPACC) ha detectat la necessitat d’actualitzar la Guia d’Assistència al Part a casa, realitzada pel Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona (COIB) l’any 2010, i que és l’únic document referent a Espanya. A causa de l’aparició de noves recomanacions es va plantejar la necessitat d’una revisió actualitzada per disposar d’un document vàlid basat en l’evidència científica més actual.

Les revisions realitzades per les autores garanteixen l’alt nivell científic i metodològic utilitzat per la realització d’aquests capítols i segur que seran de gran ajuda per facilitar l’aprenentatge en els aspectes relacionats amb l’assistència al part a domicili per les llevadores. Sens dubte, aquesta publicació formarà part de la bibliografia d’un gran nombre de treballs científics per la seva actualitat científica.

Aquesta guia compta amb el suport de l’Associació Catalana de Llevadores (ACL), la Federación de Asociaciones de Matronas de España (FAME) i el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIC).

Coneix la teva llevadora

El massatge perineal

I descobreix tot el que pot fer per tu

2017. Associació Catalana de Llevadores.

Tríptic editat per l'Associació Catalana de Llevadores amb el suport de Mi Bebé y yo.

 

Atenció salut sexual i reproductiva

Tríptic editat i publicat per l'Associació Catalana de Llevadores amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. "Prevenir és avançar-se, no perdis el ritme, vine a l'ASSIR, pregunta per la Llevadora".

Aquest document està adreçat a la població per donar a conèixer el paper de la llevadora en la prevenció en Salut Sexual i Reproductiva en els centres ASSIR.

 

El massatge perineal

El massatge perineal

La cura durant l'embaràs contribueix a uns millors resultats durant el part.

Rebre informació sobre els canvis que es produiran durant l'embaràs i el pospart, disposar d'uns controls adequats, l'accés a una alimentació equilibrada i en general uns hàbits saludables ens ajuden a gaudir d'un embaràs, part i criança en les millors condicions. 

Fer-ho?

L'Associació Catalana de Llevadores amb la subvenció del Departament de Salut ha elaborat un opuscle dirigit als joves amb dificultats socials: entorns familiars des-estructurats, fracas escolar, consum de drogues, entre d'altres.

Consells de la llevadora per la mare que vol alletar

L’Associació Catalana de Llevadores publica els “Consells de la llevadora per la mare que vol alletar” aprofitant la Setmana Europea de la Lactància Materna, com a eina d’ajut per les dones que volen alletar al seu fill/filla.

Els “Consells de la llevadora per la mare que vol alletar” és un document adreçat a les embarassades per orientar-les d’una forma senzilla i amb un llenguatge planer sobre un tema tan important per a elles com és l’alimentació del nadó.

Mutilación genital femenina: prevención y atención

Document adreçat als professionals de l´àmbit de la salut, serveis socials, educació i jurídic que atenen població africana procedent de diverses cultures on es practica la MGF.

L´objectiu d'aquesta guia és formar als professionals per tal que millorin els seus coneixements, habilitats i actituds davant la presència de la MGF en el nostre país.

La Menopausa

La menopausa
Una etapa de la vida

Aquest llibre té dues parts difenciades: La primera “Secrets de la menopausa”, a través d’una història imaginària les protagonistes recullen els dubtes i les precupacions de moltes dones en l’edat de la menopausa. (Carmen Rovira)

Manual per a un bon alletament matern

Associació Catalana de Llevadores

La llevadora des de sempre ha estat una gran defensora de l'alletament matern, d'una banda perquè és el professional que per exel·lencia dóna atenció a la dona en els processos reproductius fisiològics, i de l'altre perquè és coneixedora dels avantatges de l'alletament matern.

 

Educació per a la Maternitat

Associació Catalana de Llevadores

Aquesta publicació va dirigida a les llevadores que en la seva pràctica diària realitzan educació maternal. Estava pensada per utilitzar-la com a guió recordatori, en ella es recullen les respostes a preguntes que pot fer la dona.

.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per comprendre el comportament dels usuaris i millorar la seva experiència al nostre portal. Pots canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies. Si continues utilitzant aquest lloc assumirem que estàs d'acord.