Recomanacions de vacunació COVID-19 a les persones que planifiquin una gestació, persones gestants o en l'alletament matern

Associació Catalana de Llevadores, gener 2022 (actualització)

Malgrat les múltiples mesures preventives (mascareta, distanciament social, higiene de mans, aïllament i cribratge de contactes, etc.) que poden disminuir significativament la transmissió dels SARS-CoV2, els experts afirmen que només una vacuna efectiva contra la COVID-19 podrà acabar amb la pandèmia.
La vacunació representa l’estratègia més prometedora per combatre la COVID-19 a través de la prevenció primària, així doncs hem vist la necessitat d’elaborar aquest document per tal de poder assessorar correctament a la població de les persones gestants i que realitzen alletament matern.

L'Associació Catalana de Llevadores, la Societat Catalana de Ginecologia i Obstetrícia, i la Societat Catalana de Pediatria, van realitzar un document de consens per a les professionals i les dones, sobre les Vacunes contra la Covid-19 i l'embaràs i la lactància. Posteriorment s'ha anat actualitzant amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Descarregar document per a professionals...

Prevenció i detecció de violència o maltractament infantil i juvenil en període de confinament pel coronavirus SARS-CoV-2

Departament Salut, Generalitat de Catalunya, 23 juny 2020

El confinament provocat per la pandèmia pot haver augmentat el risc de maltractaments i/o violència en algunes llars. Infants i adolescents representen un col·lectiu especialment vulnerable davant d’aquestes situacions.

https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/C/coronavirus-2019-ncov/material-divulgatiu/maltractament-infantil-coronavirus-professionals.pdf

Guia serveis i recursos salut sexual i salut reproductiva

en temps de crisi sanitària per la COVID 19 i desconfinament

ESSIR, Ajuntament de Barcelona, juliol 2020

Aquesta guia és un llistat dels diferents serveis i recursos existents al territori, amb la informació actualitzada d’horaris i possibilitat d’atenció presencial en l’actual moment de desconfinament progressiu. Els serveis estan classificats en funció de cada casuística, i es concreta els recursos existents a cada districte, distingint en alguns casos per col·lectiu d’edat.

Descarregar la guia...

Coronavirus (COVID-19) Infection in Pregnancy

Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, 19 juny 2020

Els consells d'aquesta guia es proporcionen com a recurs per a les professionals de la salut britànica basats en una combinació de proves disponibles, bones pràctiques i consells experts. Les prioritats són la prestació d’atenció segura a les dones amb sospitós / confirmat COVID-19 i la reducció de transmissió cap endavant. Tingueu en compte que això és una situació en evolució i aquesta guia és un document viu que es pot actualitzar si o quan hi hagi nova informació disponible.

https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/2020-06-18-coronavirus-covid-19-infection-in-pregnancy.pdf

Cinturons obstètrics Treematernity

L'equip de TREEMATERNITY format per 3 companyes llevadores de Tortosa (Montse Gasparín, la Mabel Gendre i la Vanessa Sanz), ha dissenyat i patentat uns cinturons obstètrics d'un sol ús. La seva funció és evitar el contagi entre gestants d'infeccions (per la reutilització de dispositius), millorar el confort i evitar lesions i incomoditats pels dispositius actuals. El seu cinturó garanteix la higiene i el confort.
És un projecte de 3 llevadores, fet amb molta il·lusió per a millorar la feina de les llevadores i la satisfacció de les dones durant el seu embaràs.

Des de TreeMaternity s'ha fet una donació, juntament amb la diputació de Barcelona i EURECAT (Entitat de la Generalitat proveïdora de tecnologia) de 3000 cinturons al Catsalut.

Des de l'Associació Catalana de Llevadores volem agrair públicament aquesta donació.

web: www.treematernity.com

Descarregar document...

Consells de seguretat estat d'alarma per la COVID19

Mossos d'Esquadra - Generalitat de Catalunya

Guia de consells de seguretat per a possibles víctimes de violència durant la situació de confinament: violència masclista, altres violències a menors, persones grans, persones amb discapacitat, situacions de conflicte civil, quan les víctimes tenen una ordre de protecció què poden fer, etc....

Descarregar document...

671 778 540 whatsapp contra la violència masclista

Institut Català de les Dones, 26 MARÇ 2020

Serveis-telefonics difu 555

L'Institut Català de les Dones habilita aquesta nova línia d’accés a aquest servei a través del whatsapp per millorar la resposta a la nova situació d’aïlllament i manca de mobilitat que dificulta l’accés de les dones i les joves als serveis presencials, i el suport dels famililars i les amistats.

El número 671778540 amplia i facilita la comunicació escrita i immediata amb el servei permanent i confidencial d’atenció a dones en situació de violència masclista 900 900 120 que gestiona l’Institut Català de les Dones i que fins ara només es podia fer a través del correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Recomanacions per a dones en situació de violència masclista

Agència de Salut Pública i Ajuntament de Barcelona, 31 MARÇ 2020

La situació de confinament als nostres domicilis provocada per la COVID19 comporta molta incertesa i un període de convivència intensiva de 24 hores diàries que pot provocar moments molts difícils. Pot agreujar les situacions de violència masclista en la llar existents i desencadenar nous casos.

Descarregar document...

Recomendaciones para el manejo del recién nacido en relación con la infección por SARS-CoV-2

Sociedad Española de Neonatología. 14 Abril 2020

Aquest document s'està revisant i actualitzant de forma continuada en funció de les evidències que vagin sorgint i en consonància amb el Ministerio de Sanidad.

No hi ha evidència clara de transmissió vertical (abans, durant o després del part per lactància materna) de la SARS-CoV-2. Fins ara els pocs nounats analitzats de fills de mares infectades en el tercer trimestre (no hi ha dades d'altres trimestres), han estat negatius, així com els estudis de la placenta i llet materna. Només s'ha reportat un cas d'un nounat de 40 setmanes, fill d'una mare amb pneumònia i nascut per cesària, que va resultar positiu en una mostra de exsudat faringi presa a les 30 hores de vida, estant asimptomàtic. (Qi Lu et al)...

Recull de la informació sobre l’alletament matern en situació de pandèmia per covid-19

Institut Català de la Salut, ASSIR, abril 2020

L’actual situació epidemiològica fa necessària la revisió de les recomanacions per a les persones que alleten en situació d’investigació, probables o confirmades per infecció de coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya.

En aquest document s’estableixen les recomanacions per a les persones que alleten en situació d’investigació, probables o confirmades per infecció COVID-19.

Descarregar document...

Atenció a les dones que sol·liciten la prestació de la interrupció voluntària de l’embaràs amb càrrec al Servei Català de la Salut

Servei Català de la Salut (CatSalut), 3 d'abril 2020

Mesures organitzatives, de caràcter temporal, de l’atenció a les dones que sol·liciten accedir a la prestació de la interrupció voluntària de l’embaràs, en el marc de l’estratègia de resposta a l’epidèmia del coronavirus SARS-CoV-2 i de conformitat amb les mesures de caire organitzatiu específiques adoptades pel Departament de Salut, relacionades amb els serveis sanitaris de responsabilitat pública a Catalunya, amb l’objectiu de reforçar el Sistema de Salut de Catalunya, per tal que aquest pugui fer front a un previsible desenvolupament ràpid de la situació de l’epidèmia i del nombre de casos.

Descarregar document...

Posicionament ICM - COVID19

ELS DRETS DE LES DONES EN EL PART, HAN DE SER RESPECTATS DURANT LA PANDÈMIA DE CORONAVIRUS

“A la International Confederation of Midwives, ICM, ens estem preocupant perquè els drets humans de les dones, els seus nadons i les seves llevadores estan sent violats per la introducció, en molts països, de protocols inapropiats respecte al maneig de l'embaràs, el part i l'atenció postnatal en resposta a la pandèmia de Covid-19. Aquests protocols inapropiats no es basen en evidència acreditada actual i són perjudicials per a les dones i els seus nadons...”

Descarregar document...

Recomanacions per afrontar la mort d'una persona estimada durant el confinament per l'epidèmia de COVID-19

Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, març 2020

Pensant en tothom que ha de passar per moments difícils en què no pot estar ni on ni amb qui voldria, hem elaborat aquest llistat de recomanacions amb l’objectiu de reconfortar, oferir algunes alternatives i guiar en un terreny ja de per sí poc transitat que ara es circumscriu, a més, a una situació del tot excepcional..

Descarregar document...

Atenció al puerperi domiciliari adaptat a les mesures per la pandèmia per Covid-19

Institut Català de la Salut, ICS, 30 MARÇ

Aquest document s’ha adaptat a les instruccions recollides amb motiu de la pandèmia per Covid-19. Les instruccions que hi trobareu són generals i s’han d’utilitzar com a una guia que no pot substituir el criteri del professional davant l’avaluació de cada cas i les circumstàncies específiques. Sempre s’haurà d’aplicar seguint les darreres instruccions dels organismes referents.

En cas d’altes precoces la recomanació és l’atenció domiciliària a mare i criatura per part d’una llevadora. Aquest document recull instruccions específiques relacionades amb les mesures preses en relació a la pandèmia per Covid-19 i vol garantir la continuïtat de les cures de la mare i del nadó d’un part normal les 24 hores posteriors al naixement i oferir un seguiment posterior adaptat a cada cas.

Descarregar document...

Posicionament FAME/ACL COVID-19

23 març 2020

La Federación de Asociaciones de Matronas de España (FAME) i totes les seves associacions membres s'uneixen a la necessària mobilització davant la situació de pandèmia global. Davant la situació sanitària actual i com a resposta a les mesures que es fan o podran ser necessàries en les pròximes setmanes les llevadores estem en disposició i ens oferim al sistema sanitari amb totes les nostres competències. Davant la necessitat de continuar atenent les gestants, la llevadora és una professional competent i posseeix plena autonomia per assistir a la dona durant l'embaràs, el part i postpart i també al nounat en les seves primeres setmanes.

Informació per a dones embarassades i les seves famílies - COVID-19

Departament de Salut. 20 març 2020

Document de preguntes i respostes freqüents per a dones embarassades i les seves famílies consensuat amb el Departament de Salut, l’Associació Catalana de Llevadores, la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia i la Societat Catalana de Pediatria.

Quins efectes té el coronavirus en les dones embarassades?
Puc assistir a les visites i proves ginecològiques i fer seguiment si estic en aïllament?
El fet d’estar en aïllament pot afectar el lloc del part?
El fet d’estar en aïllament de coronavirus afectarà el meu part?
Què passa si em poso de part mentre estic en període d’aïllament?
Puc transmetre el coronavirus al nadó?
Podré estar amb el bebè /contacte pell amb pell si es confirma o sospita que tinc coronavirus?
Podré donar el pit al bebè?...

El coronavirus SARS-CoV-2 i les dones embarassades

Departament de Salut, 19 març 2020

Si estic embarassada, tinc més risc?

Actualment les dones embarassades no es consideren un grup de risc.
No hi ha dades que el virus pugui passar al fetus si la mare el contrau durant l'embaràs i, per tant, és poc probable que pugui causar anomalies en el bebè.

Decarregar document...

Recomanacions de gestió psicològica durant quarentenes per malalties infeccioses

Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, març 2020

Les situacions de confinament poden produir sensacions que van de la soledat a la incertesa, passant per la ira, la tristor, l’avorriment, l’angoixa o l’estrès, entre d’altres.

Aquesta guia neix amb la missió d’evitar que aquestes emocions es converteixin en un problema viral afegit, i aconseguir que les persones que hagin de guardar quarantena ho visquin amb calma, intel·ligència i bona disposició, el que generarà el màxim de benestar per a elles, els seus i el conjunt de la població.

Descarregar document...

Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2

Agència de Salut Pública de Catalunya, Generalitat de Catalunya, 24 maig 2020

Aquest procediment d’actuació està en revisió permanent en funció de l’evolució i nova informació de la malaltia de què es disposi.

El present document és un procediment per tal d’orientar l’actuació dels professionals assistencials i de Salut Pública davant de l’actual situació d’emergència de salut pública d’importància internacional per coronavirus SARS-CoV-2.

Decarregar document...

Protocolo: Coronavirus (COVID-19) y embarazo

Servei de Medicina Maternofetal, Institut Clínic de Ginecologia, Obstetrícia i Neonatologia, Hospital Clínic Servei d’Obstetricia i Ginecologia, Hospital Sant Joan de Déu, 17 març 2020

Aquest protocol preveu informació específica sobre l'atenció a embarassades i puèrperes amb infecció COVID-19 o sospita de la mateixa. Descarregar document...

Manejo de la mujer embarazada y el recién nacido con COVID-19

Ministerio de Sanidad, 17 març 2020

Les recomanacions incloses en el present document estan en contínua revisió i podran ser modificades si la situació epidemiològica i les opcions terapèutiques així ho requereixen.

L'objectiu d'aquest document és el maneig clínic de dones embarassades i nounats davant d'un cas d'infecció per COVID-19. El maneig d'aquesta situació particular requereix d'un enfocament multidisciplinari dels equips d'obstetres, neonatologia, anestèsia i llevadores.

Aquest document ha estat consensuat per la Federación de Asociaciones de Matronas de España (FAME), Asociación Española de Matronas, Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia (SEGO), Franch, Sociedad Española de Neonatología (SENEO), Sociedad Española de Anestesiología, Reanimación y Terapéutica del Dolor (SEDAR), Consejo General de Colegios Oficiales de Médicos (CGCOM), Consejo General de Enfermería (CGE), Sociedad Española de Enfermería Neonatal (SEEN).

Lactancia materna ante la pandemia de Coronavirus COVID-19 - famílias

IHAN España, 15 març 2020

Información para familias con niños y niñas pequeños

La IHAN realitza aquestes recomanacions d'acord amb el que se sap fins ara sobre l'epidèmia i la lactància, i d'acord amb altres autoritats nacionals i internacionals (AELAMA 2020, APILAM 2020, LLLI 2020, OMS 2020, RCOG 2020, UNICEF 2020). La IHAN entén que aquestes bases poden ser adaptades a cada situació, a les possibilitats de cada institució i a les circumstàncies d'emergència en què les autoritats sanitàries i els professionals prendran les decisions que corresponguin.

Lactancia materna ante la pandemia de Coronavirus COVID-19 - profesionales

IHAN España, 14 març 2020

Información para los profesionales que atienden familias con niños y niñas pequeños

La IHAN realitza aquestes recomanacions d'acord amb el que sabem fins ara sobre l'epidèmia i la lactància, i d'acord amb altres autoritats nacionals i internacionals (AELAMA 2020, APILAM 2020, LLLI 2020, OMS 2020, RCOG 2020, UNICEF 2020). La IHAN entén que aquestes bases poden ser adaptades a cada situació, a les possibilitats de cada institució i a les circumstàncies d'emergència en què les autoritats sanitàries i els professionals prendran les decisions que corresponguin.

Covid-19, pregnancy and breastfeeding: WHO update on guidance and research

WHO, 13 març 2020

Actualització sobre les directrius de l’OMS La guia provisional sobre la gestió clínica s'ha actualitzat i ara inclou comentaris i consideracions ampliats per a dones embarassades i postpart, nadons / nens/es i recomanacions sobre la lactància.

Enllaç a la versió més recent del document:
https://www.who.int/publications-detail/clinical-management-of-severe-acute-respiratory-infection-when-novel-coronavirus-(ncov)-infection-is-suspected

Comunicat de la UNFPA sobre el nou coronavirus (COVID-19) i l'embaràs

UNFPA, 5 març 2020

Les dones que alleten no s'han de separar dels nadons, ja que no hi ha proves que demostrin que els virus respiratoris es transmetin a través de la llet materna, segons l'Unicef.
La mare pot continuar alletant, sempre que s'apliquin les precaucions necessàries:

  • Les mares simptomàtiques, estant prou bé per alletar, han de dur una màscara quan estiguin a prop d'un nen (inclòs durant l'alimentació), rentar-se les mans abans i després del contacte amb l'infant (inclosa l'alimentació) i netejar/desinfectar les superfícies contaminades.
  • Si una mare està massa malalta per alletar, es pot extreure la llet i se li pot donar al nadó mitjançant una tassa neta i/o cullera; mentre porta una màscara, rentant-se les mans abans i després del contacte amb el bebé i netejar/desinfectar les superfícies contaminades.

Llegir el comunicat sencer...

https://www.unfpa.org/es/press/comunicado-del-unfpa-sobre-el-nuevo-coronavirus-covid-19-y-el-embarazo https://www.internationalmidwives.org/icm-news/unfpa-statement-on-novel-coronavirus-(covid-19)-and-pregnancy.html

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per comprendre el comportament dels usuaris i millorar la seva experiència al nostre portal. Pots canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies. Si continues utilitzant aquest lloc assumirem que estàs d'acord.