Posicionament FAME/ACL COVID-19

23 març 2020

La Federación de Asociaciones de Matronas de España (FAME) i totes les seves associacions membres s'uneixen a la necessària mobilització davant la situació de pandèmia global. Davant la situació sanitària actual i com a resposta a les mesures que es fan o podran ser necessàries en les pròximes setmanes les llevadores estem en disposició i ens oferim al sistema sanitari amb totes les nostres competències. Davant la necessitat de continuar atenent les gestants, la llevadora és una professional competent i posseeix plena autonomia per assistir a la dona durant l'embaràs, el part i postpart i també al nounat en les seves primeres setmanes.

Com a infermera especialista i experta en l'atenció a aquests processos, garanteix l'atenció necessària i permet que altres professionals puguin centrar-se en resposta en l'atenció a la patologia, parts d'alt risc i casos urgents. La llevadora també pot exercir les seves competències col·laborant en l'atenció a la patologia, sigui o no per infecció per COVID-19. Com a professionals garants dels drets de les dones i les seves famílies també volem fer-nos eco de les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut i remarcar que: Totes les dones tenen dret a una experiència de part segura i positiva, tinguin o no una infecció confirmada per COVID-19. Les llevadores devem i volem garantir el màxim respecte als drets i la dignitat de la dona i la seva parella. Les dones tenen dret durant el part a estar acompanyades per la persona que triïn i a tenir una informació clara per part dels professionals sanitaris, així com a rebre mesures d'alleujament del dolor, tenir la possibilitat de mobilitat i triar la postura en la qual desitgen parir.

Entenem que pot ser imprescindible instaurar una alta precoç en el puerperi quan el part es produeixi en un mitjà hospitalari. Les llevadores poden oferir la necessària continuïtat de cures en el domicili, especialment la que ha de garantir-se en les primeres 24 hores després del naixement i garantir posteriorment, si és necessari, la realització del cribratge neonatal de metabolopaties.

Davant el repte de donar resposta a una situació mai abans viscuda, les llevadores se sumen a l'esforç de tots els col·lectius, sanitaris o no. Com sempre i una vegada més tot el nostre coneixement i la nostra voluntat d'ajuda està a la disposició del nostre sistema sanitari i al servei de la nostra societat.

 

Descarregar document

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per comprendre el comportament dels usuaris i millorar la seva experiència al nostre portal. Pots canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies. Si continues utilitzant aquest lloc assumirem que estàs d'acord.