Actuacions Preventives a l'Adolescència

Departament de Salut. Generalitat de Catalunya

GUIA PER A L’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT

El Departament de Salut es planteja com una prioritat important l’atenció a l’adolescència, ja que és el període d’eclosió de la personalitat durant el qual es consolidaran els valors, les actituds i els estils de vida, tan importants per a la salut futura dels adolescents i els joves.

En aquesta etapa, els adolescents tenen necessitats de salut objectives que no sempre són percebudes per ells d’aquesta forma.
Els continguts que aquesta Guia proposa són unes recomanacions flexibles per on pot discórrer la pràctica professional per millorar la salut futura de joves i adolescents.

El Tresor de Lilith

Un conte sobre la sexualitat, el plaer i el cicle menstrual

Carla Trepat

"Em va motivar escriure el conte la maldestra manera d’abordar la menstruació en la nostra cultura i la dificultat que hi ha en parlar amb les filles, nétes... sobre el plaer, la sexualitat, el cos, la menstruació..."

Aquest llibre està pensat per a nenes i dones de totes les edats, ja que la màgia dels contes i les metàfores resideix en que et transmeten la informació que necessites en aquest precís moment de la teva vida, sovint sense que t'adonis perquè va directament a l'inconscient.

"El Tresor de Lilith facilita a les nenes des de ben petites aprendre a estimar-se a si mateixes, cuidar i respectar el seu cos. Transmetent una imatge positiva de la menstruació, el plaer i la sexualitat, ajudant-les així a potenciar la seva autoestima." Maria Rosa Casanovas. Terapeuta, formadora i coordinadora del Programa Alegra, Formació d'Educadors en Autoestima i Desenvolupament Emocional per a Infants i Adolescents.

Veure el vídeo...

La meva regla, les meves regles

Pla d'equitat menstrual

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut, 2022

Aquest projecte forma part de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius. Comprèn un conjunt d’actuacions que tenen com a objectiu garantir i protegir el compliment dels drets sexuals i reproductius de totes les persones.
Per equitat
Fem que els productes menstruals siguin accessibles econòmicament per a les dones i persones menstruants que els necessiten. Erradiquem la pobresa menstrual, entesa com la dificultat o la impossibilitat de tenir accés a productes menstruals adequats.
Per educació
Canviem la manera com es percep la menstruació socialment. L’educació ha de promoure una visió positiva del cicle menstrual i la menstruació i erradicar el tabú, l’estigma i les discriminacions encara associades al fet de menstruar.
Per sostenibilitat
Garantim l’accés a productes menstruals reutilitzables i creem consciència sobre l’impacte ambiental dels residus que generen els productes d’un sol ús.

https://igualtat.gencat.cat/ca/actualitat/campanyes/la-meva-regla-les-meves-regles/

La ventafocs que no volia menjar perdius

Nunila López Salamero i Myriam Cameros Sierra

“La Ventafocs que no volia menjar perdius” és un conte modern, realista, divertit i profundament esperançador que ens mostra la situació de tantes dones que un dia descobrim que la nostra vida no és aquest conte de fades que ens van prometre i que nosaltres crèiem.

L'autora Nunila López Salamero i la il·lustradora Myriam Cameros Sierra reinventen el conte clàssic de la Ventafocs amb una protagonista vegetariana, marxosa i rebel.

Un breu conte on poder reflexionar sobre molts temes: gènere, diversitat, autoestima, presa de decisions, prejudicis, ... En definitiva tota una joia per divertir-se treballant valors.

Orientacions per a l'educació afectiva i sexual a segon cicle d'ESO

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut

El document consta de tres parts: la primera part exposa una sèrie de conceptes bàsics sobre el sexe i la sexualitat, així com la seva relació amb la prevenció de la malaltia i la promoció de la salut. També inclou algunes idees genèriques sobre l’educació afectiva i sexual, i sobre els papers de la família, el professorat i els professionals de la salut.

Pla de salut afectiva i sexual (PSAS)

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut.

Promoció i prevenció en la infància i l’adolescència, amb especial èmfasi en la població vulnerable.

Aquest document intenta exposa diverses actuacions que es desenvolupen en la promoció de la salut afectiva per tal d’incidir en aquells factors personals i del context que interactuen i que són modificables. Fa especial èmfasi en les situacions de vulnerabilitat per tal de contribuir a l’equitat en salut.

.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per comprendre el comportament dels usuaris i millorar la seva experiència al nostre portal. Pots canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies. Si continues utilitzant aquest lloc assumirem que estàs d'acord.