Articles

Althaia Xarxa Assistencial Universitària de Manresa requereix incorporar LLEVADORES

20 SETEMBRE 2024

AAlthaia Xarxa Assistencial universitària de Manresa, www.althaia.cat requereix incorporar LLEVADOR/A, per atenció assistencial a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa.

Es requereix:
• Títol d’especialista en infermeria obstètrico-ginecològica.

S'ofereix:
• Contracte indefinit. Jornada completa o parcial segons disponibilitat del/a candidat/a
• Jornada en torn de nit, 12 hores de 20h a 8h i dos caps de setmana al mes
• Formació continuada i carrera professional.
• Salari segons conveni SISCAT
• Incorporació immediata.

Es valorarà:
• Formació relacionada en obstetrícia i ginecologia
• Formació en lactància materna
• Experiència en sala de parts.
• Habilitats de comunicació i treball en equip.
• Capacitat d'organització i iniciativa.
• Aptituds per l'anàlisi i resolució de problemes.

Interessats/des: Enviar currículum a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

L’ASSIR de Mollet necessita LLEVADORA

23 SETEMBRE 2024

Es busca una llevadora per cobrir una plaça de l’ASSIR Mollet.

Les persones interessades podeu contactar amb la coordinadora de l’ASSIR:
Lucia Burgos, per email: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.  o per telèfon: 607071563

Posicionament de l'Associació Catalana de Llevadores en relació al comunicat de FAECAP de 15 de juliol de 2024

22 juliol 2024

La llevadora és la professional sanitària reconeguda en tots els sistemes sanitaris en el que es considera una peça essencial en els processos de maternitat i en l’atenció integral durant el cicle vital de la dona en totes les seves etapes: salut sexual, reproductiva i climateri.

La presència i el paper de les llevadores resulta indispensable i insubstituïble en els sistemes sanitaris d’arreu per tal de garantir una atenció integral, individualitzada, d’excel·lència i de qualitat. Aquesta atenció inclou la prevenció, la promoció, la recuperació de la salut de les dones al llarg de tot el cicle vital, així com i l’atenció dels nounats fins els 28 dies de vida. També inclou l’acompanyament en matèria d’anticoncepció i sexualitat en totes les etapes vitals, inclosa la infància i l’adolescència. Les funcions de les llevadores inclouen l’assistència exercida en sistemes sanitaris públics, concertats, privats, així com l’exercici lliure de la llevadoria a nivell d’assistència primària i hospitalària; la investigació i la docència.

Segons l'Orden SAS 1349/49/2009, del 6 de maig, per la qual s'aprova i publica el Programa Formatiu de la Infermeria Obstètrica i Ginecològica (llevadora), l'àmbit d'actuació dels professionals llevadora abasta tant l'atenció primària com l'atenció especialitzada. Aquesta normativa reconeix les competències que, en matèria d’assistència primària de salut, ens són competència, en tant que llevadores, entre les que s’inclouen:
- El control i el seguiment de l'embaràs normal.
- L’educació prenatal i la preparació per a la maternitat i la paternitat.
- L’assistència al part normal, tant en l'àmbit hospitalari com en el domiciliari.
- Les cures i l’acompanyament en el puerperi, incloent el suport a la lactància materna.
- L’atenció a la salut sexual i reproductiva, incloent la planificació familiar, la prevenció tractament de malalties de transmissió sexual, i la menopausa.
- L’atenció ginecològica, incloent programes de salut preventiva.
- L’atenció i l’acompanyament en la pubertat i l’adolescència:

  • • Evolució morfològica i biològica.
  • • Aspectes psicològics i socials.
  • • Informació i educació sexual.
  • • Contracepció.
  • • Prevenció d’embarassos no desitjats.
  • • Programes de joves.
  • • Programes per prevenir les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS).

Darrerament, la Junta Directiva de la Federación de Asociaciones de Enfermería Familiar y Comunitaria (FAECAP) ha fet públic un document en el qual proposa que els llocs de treball d'Atenció Primària siguin ocupats exclusivament per professionals d'Infermeria Familiar i Comunitària (EFyC). Aquesta proposta no només no té en compte les competències específiques i reconegudes de les llevadores en l'àmbit de la salut sexual i reproductiva, sinó que atenta contra la salut femenina. Aquest comunicat ha estat un veritable atac cap a la llevadoria espanyola. Les especialitats d’infermeria són un valor afegit, ja que no són indispensables per a l’exercici de la professió infermera. En aquest sentit cal que aprenem, exercim, cuidem i acompanyem juntes des del respecte: les infermeres especialistes sumem no restem.

La consulta de llevadora en Assistència Primària de Salut està regulada, entre d’altres, per la Circular 5/91 de la Subdirección General de Gestión de la Atención Primaria. En aquesta circular es defineixen les nostres competències pròpies en l’àmbit de l’assistència primària en l’àmbit ginecològic i obstètric.

L'Informe sobre el Estado de las Matronas en el Mundo 2021, elaborat per l'UNFPA, l'OMS i la ICM, destaca la importància de les llevadores en la reducció de la mortalitat materna i neonatal, així com en la millora de la salut sexual i reproductiva a nivell global. Aquest informe subratlla que les llevadores són els professionals més capacitats per proporcionar atenció de qualitat en aquestes àrees, i que el seu paper és essencial per aconseguir els objectius de salut a nivell mundial.

En aquest context, el comunicat de la FAECAP no només va en contra de l'evidència científica actual, sinó que contradiu la legislació vigent que atorga als professionals llevadora aquestes competències. La dona ha de ser atesa pel professional més capacitat, i, en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva, aquest professional és, sense cap mena de dubte, la LLEVADORA.

Reafirmem la nostra posició com a professionals especialitzades màxims referents en l'atenció a la salut sexual i reproductiva de les dones, i, malgrat el perjudici iniciat per la FAECAP contra el nostre col·lectiu professional, ens sentim emparades per la normativa vigent i pels documents de consens interprofessionals.

En tant que associació professional representant de les llevadores catalanes continuarem treballant per a defensar i enfortir el paper de les llevadores dins del sistema sanitari, per tal de garantir una atenció d’excel·lència i qualitat per a totes les dones i els seus nadons.

Sol·licitem a la Junta Directiva de la FAECAP que esmeni amb la major brevetat possible les declaracions emeses en el seu darrer comunicat.

Associació Catalana de Llevadores
22 juliol 2024

Descarregar document...

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per comprendre el comportament dels usuaris i millorar la seva experiència al nostre portal. Pots canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies. Si continues utilitzant aquest lloc assumirem que estàs d'acord.