Dia Internacional de la Llevadora 2022

5 maig 2022

Feliç Dia Internacional de la Llevadora!!!

Avui, 5 de maig, és el Dia Internacional de la Llevadora. Per tant, és un dia de reivindicació com a llevadores i d'empoderar-nos per continuar treballant amb i per les dones, criatures, joves i dones grans, persones amb diversitat de gènere i diversitat funcional. Aquest any, una de les activitats que s'ha preparat ha estat un vídeo on surt, entre altres temes, la rellevància de la manca de llevadores.

Enguany se celebra el 100 aniversari de la Confederació Internacional de Llevadores (ICM). Fa 100 anys va néixer la Unió Internacional de Llevadores (IMU) a Bèlgica, que va ser la predecessora de la ICM per la qual cosa ens conviden a imaginar un món on s'inverteix amb les llevadores necessàries.

Imagineu les llevadores amb un:
• Sou just i igualitari
• Protecció i condicions laborals justes
• Regulació i marc de formació normalitzat Si podem somiar amb això, ho podem fer.

Imagineu que les llevadores no estiguessin oprimides per un sistema sanitari patriarcal i no les confonguessin amb altres professions. Quantes coses s’aconseguirien més amb una política que promocionés la igualtat de gènere?
Per començar, amb la igualtat salarial i unes polítiques que protegissin a les llevadores davant dels abusos per motiu de gènere i l'assetjament, les llevadores tindrien el suport necessari i podrien salvar 4,3 milions de vides a l'any per al 2035.

Imagineu les llevadores amb suport per exercir en tot el seu àmbit de pràctica. I si fossin reconegudes com a professionals autònoms i principals responsables de planificar, organitzar i prestar cures a les dones des de la primera visita prèvia al part fins al període postpart? L'evidència demostra que per millorar la salut materna i neonatal i complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, la continuïtat de l'atenció dirigida per llevadores és essencial. Unes polítiques que donessin suport a les llevadores i les permetessin exercir en tot el seu àmbit de pràctica, reforçarien els sistemes d'atenció sanitària primària a tot el món i afavoririen que les famílies i les comunitats estiguessin més sanes i felices.

Imagineu que les llevadores fossin reconegudes com a professionals sanitaris autònoms i diferenciats, i se les deixés de confondre amb altres professionals sanitaris. Més dones rebrien atenció a la salut sexual i reproductiva de gran qualitat impartida pel professional competent més qualificat per oferir aquests serveis: una llevadora.

L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible núm. 3.1 és reduir la taxa mundial de mortalitat materna a menys de 70 per cada 100.000 nascuts vius per 2030. Invertir en llevadores evitaria aproximadament dos terços de les morts maternes, neonatals i morbimortalitat d'aquí al 2035, salvant 4,3 milions de vides cada any.

L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible núm. 3.8 és aconseguir la cobertura sanitària universal per al 2030. Un personal de llevadoria eficient i més dimensionat facilitaria l'accés a l'atenció sanitària de dones, nens i adolescents. És a dir: invertir en llevadores reforçarà el sistema d'atenció sanitària de primària i proporcionarà un accés sanitari universal.

L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible núm. 3.7 és obtenir l'accés universal als serveis de salut sexual i reproductiva per al 2030. La llevadora, en virtut de la seva formació, àmbit d'exercici i relació especial amb les dones i les seves famílies, està en la millor posició per oferir la informació, els serveis i el suport que les dones necessiten en la planificació familiar, i per influir en el tipus de serveis que se'ls proporciona.

Imagineu que les llevadores tinguessin el suport d'un marc regulador basat en les Normes globals per a la regulació de la llevadoria de la International Confederation of Midwives. La qualitat de la pràctica de la llevadoria a tot el món milloraria. Les dones i les persones puèrperes es beneficiarien a tot arreu d'una atenció professional que milloraria la seva vida.
Imagineu si les llevadores tinguessin un accés igualitari a l'educació continua en llevadoria, d'acord amb les Normes i competències de la International Confederation of Midwives. Les llevadores no només tindrien una major satisfacció i longevitat professional, sinó que TOTES les famílies tindrien accés a una atenció sexual i reproductiva professional i de rellevància cultural, amb la millora dels resultats de salut materna a tot el món.
El 2021, @world_midwives, @UNFPA i @WHO van publicar l'informe de la Situació de les llevadores al Món #SoWMy2021. Les dades van ser sorprenents, però també esperançadores.

Deien així:

Imagineu
si les llevadores rebessin suport i inversions de tots els governs del món.
El 2035 veuríem que:
• 4,3 milions de vides se salvarien cada any
• 1,9 milions de morbimortalitat s'haurien evitat cada any
• 2 milions de morts neonatals s'haurien evitat cada any
• 280.000 morts maternes s'haurien evitat cada any.

L'informe #SoWMy2021 demanava als governs, polítics, legisladors, institucions acadèmiques i organitzacions internacionals i de la societat civil que prestessin especial atenció a l'accés universal als serveis de salut sexual, reproductiva, materna, neonatal i de l'adolescent, abordant l'equitat a tots els nivells i sense deixar ningú enrere. Cosa impossible sense llevadores. http://ow.ly/yfvF50HMVMM

Imagineu si les llevadores haguessin rebut inversions i el suport necessari quan es va desencadenar la pandèmia per la COVID-19, el virus no hauria tingut, ni molt menys, les conseqüències nefastes que ha tingut per als sistemes sanitaris. Això hauria alleujat la pressió sobre els hospitals i deixaria més llits lliures per a pacients de COVID-19.
Més llevadores, amb el suport suficient, promouen l'accés a l'atenció sanitària de dones, nens i adolescents, reduint així, el nombre de pacients que visiten els hospitals i l’atenció primària. Invertir en llevadores reforça els sistemes d'atenció sanitària de primària. És senzill: Llevadores = atenció sanitària sostenible.
Les dones NECESSITEN llevadores per a la seva salut i benestar. Però, què necessiten les llevadores per poder ajudar les dones i les persones puèrperes?

La White Ribbon Alliance i la International Confederation of Midwives van elaborar l'enquesta «La veu de les llevadores, les demandes de les llevadores», es va demanar a llevadores de tot el món que alcessin les seves veus per dir què volen i que necessiten. Més de 50.000 llevadores de 101 països van respondre. Això és el que volen les llevadores:
http://ow.ly/mkoJ50I7Ujq

Enguany l'ACL s'adhereix a la campanya #enshiposem amb el propòsit d'elaborar un full de ruta consensuat que ens permeti sumar sinergies i fer un treball conjunt que té per objectius visibilitzar els problemes de les llevadores i les infermeres en el moment actual i concretar les accions oportunes per trobar solucions.

Des de l’ACL avui us hem preparat:
• Presentació de la tesi: “Induccion de la lactància materna en adopción, gestación por sustitución o en parejas formades por dos mujeres” per la Dra. Gemma Cazorla Ortiz, llevadora ASSIR Sabadell i H. Taulí.
Presentació del vídeo del 5 de maig: “Lluitem per un futur amb llevadores, lluitem per les dones”
Presentació del vídeo del proper Congrés del 2024 a Lleida, XXII FAME i V ACL
• Presentació del Premi ACL-PIC

Descarregar document...

.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per comprendre el comportament dels usuaris i millorar la seva experiència al nostre portal. Pots canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies. Si continues utilitzant aquest lloc assumirem que estàs d'acord.