"No importa el temps exercit, els parts atesos o el cansada que em senti de vegades, la meva feina constantment em re-apassiona".
Ellie Daniels CPM

Dia Internacional de la Llevadora 2021

5 maig 2021

Instagram IDM2021 web

El 5 de maig se celebra el Dia Internacional de la Llevadora
Enguany el lema és: “Les dades parlen per si mateixes, cal invertir en llevadores”

Les llevadores i llevadors poden realitzar fins al 90% de les cures essencials de salut sexual i reproductiva, materna, neonatal, infantil i adolescent al llarg de la vida. Però actualment representen menys del 10% del personal mundial d’atenció en aquesta àrea. Invertir en llevadores té com a resultat famílies més sanes, comunitats més productives i sistemes de salut més forts.

L’evidència radica en incrementar la inversió en llevadores que podria salvar fins a 4,3 milions de vides cada any, en prevenir 64% de les morts neonatals en països envies de desenvolupament. https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(20)30397-1/fulltext#:~:text=The%202014%20Lancet%20Series%20on,the%20level%20of%20intervention%20coverage

https://www.unfpa.org/resources/infographic-impact-midwives-study

A Catalunya en els pròxims anys, ens enfrontarem a un dèficit de llevadores molt important, donat a la disminució de llevadores internes residents, mentre que el 2009 es formaven 77 llevadores per promoció, en els darrers anys han estat entre 60-66 per promoció; més el fet que ens els 5 anys vinents es jubilaran 282 llevadores i només s’hauran format 265 llevadores. Per una altra banda, les residents formades arreu del territori, tornen a les seves comunitats de residència, i són constants els anuncis de diverses ofertes de treball en l’àmbit hospitalari i d’atenció primària des de l’ACL per cobrir posicions que haurien de desenvolupar llevadores.

La manca de llevadores i la crisi econòmica provoca intrusisme per part d’altres col·lectius professionals i de persones sense estudis universitaris posant en perill la salut de les dones.

La inversió en llevadoria és una via directa i una de les estratègies més rendibles per aconseguir la plena cobertura de salut sexual i reproductiva i la llibertat reproductiva de les dones i dels que donen a llum.

Invertir en llevadores augmentaria l’accessibilitat en els centres de salut, la satisfacció de les dones, i disminuiria els costos hospitalaris i d’atenció primària del nostre país.

La COVID-19 ha afectat tots els aspectes dels sistemes de salut, incloent-hi l'atenció a la salut sexual, reproductiva, materna, neonatal, infantil i adolescent. La interrupció dels serveis comporta el risc de minvar els èxits aconseguits amb tant esforç en matèria de resultats sanitaris i d'augmentar els embarassos no desitjats, les infeccions de transmissió sexual, els avortaments insegurs i més riscos per a la salut de les mares, els nadons i els adolescents.

La COVID-19 ha empitjorat el dèficit mundial existent de llevadores. Cal evitar reclutar llevadores en la resposta a la COVID en els centres de salut. Dispersar-les dels serveis d'obstetrícia als d'infermeria, perquè atenguin els pacients generals amb COVID-19, els allunya de la seva funció amb les dones i agreuja l’escassetat de llevadores.

Les llevadores poden atendre les dones, els infants i adolescents fora dels centres de salut i prop d'on viuen, el que és especialment important ara, enmig de la pandèmia, ja que així es pot evitar que els serveis mèdics col·lapsin.

Els parts a casa i els puerperis a domicili protegeixen les dones i les famílies de l'exposició a la COVID-19 dins dels centres de salut. Les llevadores que treballen a les comunitats, poden prestar atenció a les dones on resideixen.

Respecte a la igualtat de gènere, el 93% de les llevadores són dones. En total, les dones representen més del 70% del personal sanitari mundial.

Cada dia, hi ha llevadores que pateixen abusos i assetjament per qüestions de gènere en el seu treball. Es mereixen unes millors polítiques, salaris i protecció. Es necessiten polítiques de transformació de gènere per desafiar les causes subjacents de la desigualtat de gènere i posar fi a la discriminació de gènere en el sector sanitari.

El sexisme és el culpable que a les llevadores se'ls estigui impedint proporcionar una gamma completa de cures. I com a resultat de normes de gènere nocives i antiquades, la llevadoria i el paper de tenir cura de les dones i els nounats estan subvalorats a tota la societat. Un exemple actual és que a Catalunya no tenim les suficients llevadores assistencials a les plantes de maternitat, existeixen dificultats a què siguin llevadores les que donin les altes hospitalàries, i de pròdroms, per dèficit d’inversió en llevadores i per normes antiquades que no deixen que les llevadores treballin segons les seves competències.

De vegades, les veus de les llevadores són excloses o ignorades en la presa de decisions, el que provoca grans diferències de gènere pel que fa a lideratge i remuneració.

A Catalunya els salaris de les llevadores no s’han actualitzat a diferència del col·lectiu mèdic, ni tan sols tenen un reconeixement salarial per l’especialitat, tenint la mateixa remuneració que les professionals sense especialitat.

Les dones representen més del 70% de personal sanitari. La desigualtat de gènere afecta l'estatus de les llevadores, ja que la majoria de les quals són dones i també la seva contractació, mobilitat, desenvolupament de la carrera professional i tarifes salarials.

La discriminació de gènere i no valorar a la dona en el sector sanitari, es posen de manifest en la manca d'inversió en formació i professionalització de la pràctica de la llevadoria.

Les llevadores són figures centrals en la lluita pels drets de les dones, les criatures i les comunitats.

En el lideratge, només 1 de cada 4 càrrecs de lideratge sanitari està ocupat per una dona, malgrat que el 80% de personal sanitari mundial de llevadoria i infermeria en la gran majoria son dones. Per avançar cap a l'equitat de gènere en l'àrea de la salut, necessitem més llevadores en llocs de lideratge actualment.

Les llevadores salven vides i presten serveis crítics pel que fa a Drets de la salut sexual i reproductiva cada dia, però les seves veus no s'escolten. En un nou informe, l’11% dels països enquestats van informar no tenir a cap llevadora en llocs de lideratge. Gairebé la meitat va informar que no hi havia llevadores líders en el Ministeri de Salut. Finalment, a tot Europa, només el 15% dels països tenen un lideratge de llevadores en l’àmbit nacional.

A Catalunya, pel que fa al lideratge en l’àmbit hospitalari, encara hi ha hospitals sense llevadora responsable en les sales de part i plantes de maternitat. L’ACL està reconeguda pel Departament de Salut per l’organització de protocols i guies de pràctica clínica, però a nivell de càrrecs del Departament de Salut, de la xarxa d’hospitals, etc., caldrien més llevadores amb càrrecs de responsabilitat.

Tenir més llevadores no tan sols permetria una major accessibilitat a les dones, adolescents i nadons, sinó que també permetria que els metges-esses i les infermeres es poguessin enfocar a les altres necessitats sanitàries.

Descarregar document...

.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per comprendre el comportament dels usuaris i millorar la seva experiència al nostre portal. Pots canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies. Si continues utilitzant aquest lloc assumirem que estàs d'acord.